Sposób przygotowania:
Nadziewane kotlety mielone
Zaczynamy od zmielenia mięska, następnie 1 cebulę drobno siekamy, wrzucamy na olei i podsmażamy, ale uważamy, aby się nie zrumieniła. W tym czasie ser salami kroimy na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, z obu stron smarujemy je cienko masłem i posypujemy słodką papryką, a następnie wkładamy do lodówki. Kiedy cebula będzie lekko podduszona dodajemy ją do mięsa, razem z jajkiem, białkiem, solą i pieprzem do smaku oraz bułką tartą w takiej ilości, by po połączeniu mięso stanowiło zwięzłą masę. Z mięsa formujemy płaskie krążki, kładziemy na nich schłodzony ser i przykrywamy kolejnymi krążkami mięsnymi. Uważamy, by po bokach nie wystawał nam ser, ponieważ podczas smażenia cały wypłynie. Mąkę krupczatkę mieszamy z bułką tartą i obtaczamy nasze kotlety. Smażymy na głębokim tłuszczy. Cebulę kroimy na ćwiartki lub ósemki i smażymy razem z kotletami. Kiedy cebula i kotlety będę zrumienione najlepiej przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić na jakieś 15-20 minut do piekarnika na temp. ok. 50 stopni, aby doszły. Jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego cebulę i kotlety można zostawić pod przykryciem na patelni. Mięsa wystarcza na zrobienie 5-6 kotlecików. Życzę smacznego!