agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Nadziewane liście winorośli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

zaskakująca smakiem kuchnia turecka

Nadziewane liście winorośli

Składniki:

Nadziewane liście winorośli

 

  • liście winorośli ok 60 szt
  • oliwa z oliwek 1/2 szklanki
  • cebula 4 szt
  • ryż długi 1 szklanka
  • cytryna 1/2 szt
  • koperek świeży 2 łyżki
  • mięta świeża 2 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sól morska 2 łyżeczki
  • pieprz 2 łyżeczki
  • woda 1/2 szklanki
  • ewentualnie pomidory w puszcze 1/2 puszki

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane liście winorośli
Ryz podgotowac ale nie do zupełnej miekkości. jeżeli używamy liści świeżych dobrze je umyć i moczyć ok 5 minut w gorącej osolonej wodzie - nie gotować. liście z puszki wystarczy opłukać. farsz: cebule bardzo drobno posiekać, zarumienić na oliwie z oliwek. dodajemy ryż, sok z cytryny , sól pieprz, wszystkie świeże zioła - posiekane, oraz 1/2 szklanki wody. doprowadzic do wrzenia, gotowac ok 2 minuty. pozostawić do ostygnięcia. nadziewać liście farszem , ok 1 łyżki i zawijać jak gołąbki. na dno garnka układamy niezużyte liście winorośli, ukladamy roladki, zalewamy szklanką wody. dusimy ok 20 minut na małym ogniu. dla tych którzy chcą wzbogacić smak roladek, do farszu można dodać pomidory z puszki lub świeże. Smacznego:)

Tagi:

ryż