jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nadziewane papryki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyśmienite nadziewane papryki

Nadziewane papryki

Składniki:

Nadziewane papryki

 

  • 10 dag ryżu
  • 2 zielone papryki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 łyżkaoleju
  • 15 dag zielonego mrożonego groszku
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • 200 ml rosołu warzywnego
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka papryka
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 4 pomidory
  • 1 pęczek natki

Sposób przygotowania:

Nadziewane papryki
Ryż ugotować. Marchew oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Strąki papryki przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne, umyć. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną marchew i zamrożony zielony groszek, oraz 50 ml bulionu warzywnego. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Serek homogenizowany utrzeć z solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać. Masą napełniać połówki papryki. Po wierzchu posypać 2 łyżkami utartego parmezanu.Napełnione połówki papryki przełożyć do żaroodpornej formy. Pomidory umyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę. Wrzucić do papryki. Potrawę podlać resztą bulionu warzywnego. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, część pozostawić do dekoracji a resztę pokroić i wrzucić do bulionu. Dodać pieprz do smaku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stop. C. i piec 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, przełożyć na półmisek. Przed podaniem posypać parmezanem i udekorować natką pietruszki.