Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo lubię potrawy z grilla, lubię też połączyć w nim różne składniki. Proponuję nadziewane pieczarki z warzywami, które zasmakowały mojej rodzinie.

Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny
Pieczarki umyć i wydrążyć "nóżki" . Czosnek obrać i pokroić w słupki. Każdą z pieczarek naszpikować 3 słupkami czosnku. (Wymyśliłam taką metodę, że do kapelusza od wewnątrz wkładam słomkę do napojów, a ona ładnie wycina mi otwory na słupki). Cukinię umyć, (nie obierać) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulkę pokroić i dodać do cukinii. Wymieszać z olejem z suszonych pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Uzyskany farsz nałożyć do kapeluszy. Brokuł umyć i podgotować w lekko osolonej wodzie. Podzielić na różyczki i nakładać na farsz. Pomidory suszone pokroić i układać w towarzystwie brokuła. Doprawić cząbrem. Na wierzch utrzeć żółty ser i posypać czarnuszką. Jeśli grillujemy tradycyjnie na brykiecie czy węglu dodać kilka ziaren jałowca dla uzyskania aromatycznego zapachu. Grillować ok 15-20 min.
Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny
Rurką do napojów wydrążyć otwór i włożyć słupki czosnku.
Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojoną dymkę, olej i doprawić.
Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny
Kapelusze kolejno nafaszerować cukinią, a na niej ułożyć brokuła i suszone pomidorki.
Nadziewane pieczarki z grilla wg Hrabiny
Całość posypać startym żółtym serem i czarnuszką.