kari248

kari248

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 113]

Nadziewany bakłażan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

można zapiekać także inne warzywa

Nadziewany bakłażan

Składniki:

Nadziewany bakłażan

 

  • duży bakłażan
  • pół kubka ugotowanej czarnej fasoli
  • pół kubka ugotowanego na sypko ryży
  • czerwona cebula
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżkę posiekanej natki pietruszki
  • dwie łyżki startego żółtego sera
  • szczyptę soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Nadziewany bakłażan
Umyj dokładnie bakłażana pod bieżącą wodą. wlej na patelnię oliwę kiedy zacznie skwierczeć dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj sól pieprz i miąższ bakłażana.Podsmaż go tak długo aż będzie miękki. Wsyp do miski ryż fasolę i natkę pietruszki. Dodaj podsmażony miąższ bakłażana z cebulą i żółty ser. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Napełnij powstałą masą wydrążonego bakłażana ułóż go w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Wstaw naczynie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 min.