elutka

elutka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Nadziewany boczek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Boczek znakomitym daniem na ciepło. Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, dodajemy mięso mielone, dodajemy przyprawy

Nadziewany boczek

Składniki:

Nadziewany boczek

 

  • 100 g mięsa na kotlety
  • 300 g mielonego mięsa
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki majeranku,
  • 4 łyżki siekanej pietruszki
  • 1 kg boczku wieprzowego,
  • 1/4 l bulionu mięsnego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka mąki

Sposób przygotowania:

Nadziewany boczek
Mięso wieprzowe kroimy w drobną kostkę, dodajemy mieso mielone, dodajemy przyprawy (sól, pieprz ) pietruszkę.  Kieszonkę wypełniamy farszem i zaczynamy gotować bulion z boczkiem prze ok 15 min. Nacinamy na pieczeni 'kratkę', smarujemy smalcem i wstawiamy do piekarnika. Podczas pieczenia podlewamy sosem z pieczeni aby mieso sie nie wysuszyło. Po upieczeniu mozna doddac make do sosu aby zgestnial.