Sposób przygotowania:
Najlepszy krem z dyni
Ziemniaki i marchew obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i zagotować. W międzyczasie przygotować dynię. Jeśli świeża to należy usunąć nasiona i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Jeśli mrożona to wystarczy przepłukać wodą i dodać do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Następnie należy obrać cebulę i pokroić. Wrzucić z masłem na patelnię. Przesmażyć, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy: kurkumę i kumin. Przesmażyć chwilę razem, zalać wodą z garnka, zamieszać i dodać do zupy. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gorącą zupę rozlać na talerze. Można udekorować śmietaną, podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym