Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Najprostsza szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najprostszy przepis na pyszną szarlotkę.

Najprostsza szarlotka

Składniki:

Najprostsza szarlotka

 

 

  • żółtka, 3

 

 

  • cukier, 1 szklanka

 

 

  • proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki

 

  • cukier waniliowy, 1 małe opakowanie

 

 

Sposób przygotowania:

Najprostsza szarlotka
1. Mąkę z margaryną siekamy dokładnie nożem. 2. Żółtka, cukier biały i waniliowy roztrzepujemy ze śmietaną. 3. Do mąki dodajemy resztę składników i szybciutko wyrabiamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok. 1/2 godziny. 4. Obieramy jabłka i zcieramy na tarce o grubych oczkach. 5. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy cienko do foremki z papierem do pieczenia. Na cieście kładziemy równomiernie jabłka i posypujemy cynamonem. 6. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paseczki o grubości ok. 1 cm. Ukladamy je na jabłkach tworząc krateczkę. 7. Wkładamy ciasto do piekarnika do temp 200-220 stopni na 20-30 min. Smacznego!