edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Najprostszy filet z grilla

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przyrządzam go sobie zawsze wtedy, kiedy dostaję „napadu” odchudzania. Jest delikatny i soczysty.

Najprostszy filet z grilla

Składniki:

Najprostszy filet z grilla

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju + do posmarowania grilla
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Najprostszy filet z grilla
Piersi opłukałam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, każdą z nich przecięłam wzdłuż na trzy kotleciku. Każdy kotlet z obu stron oprószyłam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułożyłam w miseczce, polałam olejem i octem jabłkowym, wymieszałam. Przykryłam folią kuchenną i odstawiłam do lodówki na pół godziny. Rozgrzałam elektryczny grill – obie płyty (górną i dolną). Rozgrzane płyty przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam niewielką ilością oleju. Na dolną rozłożyłam kawałki mięsa i przycisnęłam górną płytą. Piekłam kilka minut o momentu, aż kurczak zmienił kolor, stał się mięciutki, a na jego powierzchni wysmażyły się apetyczne prążki. Podałam z mizerią z dodatkiem jogurtu bałkańskiego.