Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Naleśniki a'la Gundel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naleśniki a'la Gundel to najbardziej popularny deser na Węgrzech, a zwłaszcza w stolicy Węgier czyli w Budapeszcie.

Naleśniki a'la Gundel

Składniki:

Naleśniki a'la Gundel

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

 

  • Nadzienie:
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 15 dag orzechów włoskich
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 50 ml rumu

 

  • Polewa:
  • 2 żółtka
  • 3 dag cukru
  • 3 dag masła
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 20 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Naleśniki a'la Gundel
Przygotować ciasto: Mleko wymieszać z wodą gazowaną, dodać jajko cukier oraz sól i roztrzepać. Na koniec dodać mąkę i całość dokładnie roztrzepać, aby nie było grudek. Smażyć cienkie naleśniki.

Przygotować nadzienie: Na suchej patelni uprażyć posiekane orzechy oraz płatki migdałowe, a następnie zmiksować z blenderze.

Śmietankę zagotować, dodać skórkę pomarańczową oraz rodzynki i gotować 5 min, następnie dodać zmiksowane orzechy oraz migdały, a na koniec rum. Każdy naleśnik smarować przygotowanym nadzieniem i złożyć.

Przygotować polewę: Czekoladę wraz z masłem i śmietanką rozpuścić.

Żółtka utrzeć z cukrem na puch, a następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i śmietanką. Tak przygotowaną polewą polać naleśniki. 

Tagi:

naleśniki