SUPERPRZEPIS

Naleśniki cytrynowe nadziewane serem

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Naleśniki cytrynowe nadziewane serem Więcej zdjęć (3)

Naleśniki można podawać z innym nadzieniem.

Składniki:

Naleśniki cytrynowe nadziewane serem

 

  • 150 ml wody gazowanej
  • 300 ml mleka
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do smażenia
  • NADZIENIE
  • 20 dag sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Naleśniki cytrynowe nadziewane serem
Do miski wbić jajka i zmiksować, następnie wlać mleko, wodę mineralną, sok z cytryny, wsypać sól, mąkę i otartą skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie zmiksować. Na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem smażyć cienkie naleśniki. Do miseczki włożyć ser twarogowy, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Masą serową smarować upieczone naleśniki, zwijać w rulony lub składać w kopertę.
Naleśniki cytrynowe nadziewane serem
Ser twarogowy można przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
Naleśniki cytrynowe nadziewane serem
Naleśniki posmarowane masą serową składać w kopertę.