Sposób przygotowania:
Naleśniki czekoladowe
CIASTO: Mąkę, sól, kakao, wodę, cukier puder oraz mleko wymieszać dokładnie ze sobą. Wbić do tego jajka i znowu dobrze wymieszać. Do ciasta dodać masło stopione na małym ogniu, które już ostygło. Składniki wymieszać ze sobą. Ciasto ostawić na 1 godzinę.SOS: Jedno całe jajko i dwa żółtka oraz cukier utrzeć ze sobą. Do utartych składników dodać białe wino, skórkę startą z 1/2 wyparzonej cytryny. Wszystko razem dobrze wymieszać i podgrzewać na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do sosu. Sos powinien zagęścić się.Na rozgrzanym oleju smażyć z przygotowanego ciasta naleśniki z jednej i drugiej strony. Usmażone naleśniki polać sosem i posypać cukrem pudrem lub przyozdobić bitą śmietaną.