jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Naleśniki czekoladowe 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

naleśniki czekoladowe dla małego i dużego

Naleśniki czekoladowe 6

Składniki:

Naleśniki czekoladowe 6

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • cukier
  • sól - szczypta
  • FARSZ:
  • 5 łyżek mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich - zmielone
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka śmietany
  • SOS:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Naleśniki czekoladowe 6
CIASTO:

Jajka posolić i wymieszać z mlekiem oraz wodą mineralną. Mieszając stopniowo wsypywać mąkę.

Ciasto o konsystencji śmietany odstawić na 1/2 godziny.

Dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki.

FARSZ:

Rodzynki sparzyć i odstawić na kilkanaście minut, a potem osączyć.

Na patelni podgrzać mleko z masłem, cukrem waniliowym oraz zmielonymi orzechami włoskimi, migdałami i skórką pomarańczową.

Przesmażyć przez 15 minut.

Pod koniec dodać rodzynki.

Masę nałożyć na naleśniki i zawijać je w ruloniki.

SOS:

Żółtka utrzeć z cukrem.

Mąkę rozprowadzić w mleku i zagotować z rozpuszczoną na parze czekoladą.

Połączyć z żółtkami.

Polać każdy naleśnik.