Sposób przygotowania:
Naleśniki czekoladowe z pomarańczowym serem
Farsz : w miseczce łączymy ze sobą ser biały, śmietanę, skórkę otartą z pomarańczy, sok pomarańczowy i cukier – mieszamy aż do połączenia się wszystkich składników – odstawiamy.
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i mieszamy. Do mąki i kakao wbijamy jajko i wlewamy mleko miksujemy – wolnym strumieniem wlewamy wodą gazowaną, aż do uzyskania pożądanej konsystencji tzn. Ciasto powinno przypominać gęsty syrop. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy patelnie ( ja za pomocą pędzelka smaruje ją delikatnie oliwą ), nalewamy chochelką porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśnika 2-3 minuty z jednej strony po czym przerzucamy go na druga i smażymy około 2 minut.
Czynności powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem pomarańczowym na którym możemy ułożyć jeszcze pokrojonego banana i/lub truskawki, wbijamy w rulon, kroimy na pół, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy na dobry początek dnia, smacznego ; )
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i mieszamy. Do mąki i kakao wbijamy jajko i wlewamy mleko miksujemy – wolnym strumieniem wlewamy wodą gazowaną, aż do uzyskania pożądanej konsystencji tzn. Ciasto powinno przypominać gęsty syrop. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy patelnie ( ja za pomocą pędzelka smaruje ją delikatnie oliwą ), nalewamy chochelką porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy naleśnika 2-3 minuty z jednej strony po czym przerzucamy go na druga i smażymy około 2 minut.
Czynności powtarzamy aż do skończenia się ciasta. Usmażone naleśniki smarujemy serkiem pomarańczowym na którym możemy ułożyć jeszcze pokrojonego banana i/lub truskawki, wbijamy w rulon, kroimy na pół, oprószamy cukrem pudrem i serwujemy na dobry początek dnia, smacznego ; )