Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Naleśniki drożdzowe zapiekane z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Naleśniki zawsze dobrze smakują

Naleśniki drożdzowe zapiekane z mięsem

Składniki:

Naleśniki drożdzowe zapiekane z mięsem

 

  • 4 szkl mąka,
  • 5 g drożdże,
  • 2/3 szkl mleko,
  • 30 dag mięso gotowane,
  • 1 szt cebula,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 szt bułka kajzerka,
  • 2 łyżki oliwa,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi,
  • tłuszcz do formy,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki drożdzowe zapiekane z mięsem
Do miski wlać mleko, dodać drożdże, szczyptę soli, mąkę, oliwę, 1/2 szkl wody, zmiksować, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smażyć na patelni posmarowanej tłuszczem cienkie naleśniki. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i razem z mięsem zemleć w maszynce. Posiekaną cebulę zrumienić na maśle, dodać do mięsa, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą maggi i dokładnie wymieszać. Upieczone naleśniki układać jeden na drugim w naczyniu żaroodpornym, każdy posmarować farszem. Naczynie przykryć, włożyć do nagrzanego piekarnika i podgrzać. Podawać pokrojone na trójkąty.