LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Naleśniki francuskie z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniałe naleśniki. Moja córka uwielbia je na śniadanie. W bogatszej wersji, do sosu można dodać trochę likieru.

Naleśniki francuskie z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki francuskie z truskawkami

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki francuskie z truskawkami
Przygotować sos: Masło roztopić, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok truskawkowy. Sok z cytryny wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do sosu. Mieszając, zagotować. Wrzucić żurawinę, przykryć. Jajo roztrzepać, dodać mleko, wodę, olej i sól. Mieszając dodać mąkę pszenną. Na gorącej patelni smażyć cienkie naleśniki. Zabezpieczyć przed wystygnięciem. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Porcjami układać na naleśnikach, zwijać w rulonik. Polać gorącym sosem. Podawać.
Naleśniki francuskie z truskawkami
Przygotowanie sosu truskawkowego do naleśników.
Naleśniki francuskie z truskawkami
Przygotowanie ciasta na naleśniki francuskie.
Naleśniki francuskie z truskawkami
Smażenie naleśników francuskich na patelni.
Naleśniki francuskie z truskawkami
Faszerowanie naleśników francuskich truskawkami.