LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Nadziewane naleśniki francuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealny letni obiadek na słodko.

Nadziewane naleśniki francuskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziewane naleśniki francuskie

 

  • Ciasto: mąka pszenna 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • olej 2 łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • woda lub woda sodowa ¼ szklanki
  • jajo 1
  • Nadzienie: twaróg 25 dag
  • śmietana gęsta ¼ szklanki
  • cukier puder 1 szklanka
  • (jeśli ktoś lubi orzechy laskowe rozdrobnione ½ szklanki)
  • Sos: masło 125 g
  • cukier ½ szklanki
  • mączka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • sok z cytryny 4 łyżeczki
  • brzoskwinie 4
  • (ewentualnie 3-4 łyżki alkoholu)

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane naleśniki francuskie
Przygotować ciasto: mąkę przesiać razem z solą. Rozmieszać olej z mlekiem i wodą, dodać rozmącone jajo. Mieszając dodawać suche składniki. Zrobić miękkie, rzadkie ciasto. Rozsmarować ok. 3-4 łyżek ciasta na lekko natłuszczonej masłem rozgrzanej patelni. Smażyć przez ok. 1,5 minuty, przewrócić i smażyć z drugiej strony przez minutę, na średnim ogniu. Przygotować nadzienie: ser rozrobić ze śmietaną i cukrem pudrem na gładką masę (dodać orzechy, wymieszać). Nałożyć po 2 łyżki nadzienia na każdy naleśnik i zwinąć w rulon. Przygotować sos: brzoskwinie obrać, pokroić w drobna kostkę, przełożyć do rondla, podlać 200 ml wody zagotować, przecedzić (zachować sok). Masło roztopić, dodać cukier i mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż będzie złotobrązowy. Wlać sok brzoskwiniowy (+ewentualnie alkohol). Sok z cytryny wymieszać z mączką ziemniaczaną i wlać do sosu, mieszając, zagotować. Położyć naleśniki na talerzach, posypać brzoskwiniami i polać gorącym sosem. Natychmiast podawać.
Nadziewane naleśniki francuskie
Przygotowanie nadzienia twarogowo-śmietankowego.
Nadziewane naleśniki francuskie
Przygotowanie sosu brzoskwiniowego do naleśników.
Nadziewane naleśniki francuskie
Gotowanie kostek brzoskwini na sos do naleśników.
Nadziewane naleśniki francuskie
Przygotowanie i smażenie naleśników francuskich.