lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Naleśniki Gyroski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gdy robimy większą ilość naleśników,można je lekko podgrzać w piekarniku.

Naleśniki Gyroski

Składniki:

Naleśniki Gyroski

 

  • ciasto naleśnikowe
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego lub drobiowego
  • przyprawa Gyros
  • sól,pieprz
  • 200 ml śmietany gęstej lub jogurtu
  • 2 naturalne serki homogenizowane(15 dkg każdy)
  • 1 kapusta pekińska
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki zielone
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Naleśniki Gyroski
Mięso z kurczaka albo chudej wieprzowiny kroimy w paseczki i obficie posypujemy przyprawą Gyros,smażymy na tłuszczu.Robimy ciasto na naleśniki,ale bardziej gęste i smażymy grubsze naleśniki.Na sos tzatziki : mały kubek śmietany lub jogurtu mieszamy z serkiem homo naturalnym + sól+pieprz+1 starty na tarce ogórek zielony świeży + 2 ząbki czosnku . Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Pokroić w paski kapustę pekińską.
Pokroić w piórka cebule, pomidora i ogórka w pół plastry.
Ciepłe naleśniki smarujemy dość grubo sosem tzatziki,na połowie naleśnika kładziemy garść kapusty pekińskiej,na kapustę kładziemy 2-3 łyżki ciepłego mięsa,posypujemy wiórkami cebuli,potem 2-3 pół plastry pomidora i ogórka , składamy naleśnika na pół lekko dociskając . Naleśnika posmarować śmietaną lub jogurtem i posypać delikatnie na koniec przyprawą do Gyros.