Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Naleśniki na kremówce z malinami i polewą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki na kremówce są bardzo delikatne. Przygotowałam do nich polewę czekoladową z nutką kardamonu. Do tego lekko kwaśne świeże maliny. Jednym słowem...pysznie. Dodam, że smakują gorące zaraz po przygotowaniu jak i zimne.

Naleśniki na kremówce z malinami i polewą

Składniki:

Naleśniki na kremówce z malinami i polewą

Ciasto:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody
  • na czubek łyżeczki mielonego kardamonu

Dodatkowo:

  • 2 szklanki świeżych malin
  • 5 dag mlecznej czekolady
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki na kremówce z malinami i polewą
1. Z podanych składników należy zmiksować przez kilka chwil gładkie bez grudek o odpowiedniej gęstości ciasto. Mąkę najlepiej jest dodawać stopniowo. Następnie ciasto odstawić na 30 minut, żeby odpoczęło.

2. Z tak przygotowanego ciasta na patelni na rozgrzanym oleju smażyć naleśniki. Powinno nam wyjść 8 sztuk.

3. Cukier i kakao wymieszać w garnku z niewielką ilością gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając przez kilka chwil, następnie polewę zdjąć z ognia i mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista. Na koniec dodać mielony kardamon i dokładnie wymieszać.

4. Gorącą polewą smarować każdy usmażony naleśnik, posypywać malinami ( wcześniej umytymi i osuszonymi ) i zwijać w ruloniki, z wierzchu również udekorować polewą.

5. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać nią naleśniki i udekorować malinami. Gotowe i smacznego.