Login

Login

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Naleśniki po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Raz spróbujesz i poprosisz i dokładkę:)

Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

Naleśniki po meksykańsku

 

  • na naleśniki(można zrobić wg swojego przepisu)
  • 1 szklanka wody
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • mąka

 

  • Farsz
  • pół kilo piersi z kurczaka
  • pól papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • pół papryki żółtej
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 łyżki pikantnego keczupy
  • łyżka przecieru pomidorowego (lub 50 g koncentratu)
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra

 

  • ser żółty (tak gdzieś garść startego na dużych oczkach)

Sposób przygotowania:

Naleśniki po meksykańsku
Smażymy naleśniki: do miski wlewamy wodę,mleko, jajka. Miksujemy dodając mąkę,aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Smażymy naleśniki - niezbyt cienkie,odkładamy do wystygnięcia.



Kroimy w małe paski filet z kurczaka. W garnku podsmażamy chwilę kurczaka,dodajemy przyprawę i smażymy dalej. Papryki kroimy w małe paseczki, dodajemy do kurczaka. Kukurydzę i fasolkę odcedzamy z wody,dodajemy do mięsa i papryki. Chwilę podsmażamy,aż papryka będzie miękka. Dodajemy keczup,przecier i paprykę ostrą.



Na talerzu kładziemy naleśnik, na środku, w linii poziomej dajemy farsz (około 2 łyżek,zależy też od wielkości naleśnika.). Posypujemy odrobiną startegożółtego sera. Składamy jak krokiety,najpierw brzegi do siebie, i trzymając -najpierw dół,a potem górę. Tym łączeniem do dołu wkładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy nadziane naleśniki jeden koło drugiego,na koniec posypujemy serem. Zapiekamy bez przykrycia 150 stopniach,przez 15 -17 minut