slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 997]

Naleśniki po rusku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i sycące naleśniki wytrawne z farszem do pierogów ruskich. Naleśniki są duże szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu a tak samo pyszne. Polecam.

Naleśniki po rusku

Składniki:

Naleśniki po rusku

 

  • naleśniki: 1,5 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju bazyliowego
  • szczypta curry i imbiru
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i soli
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • farsz: 4 małe dymki
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g ugotowanych młodych ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Naleśniki po rusku
Składniki na naleśniki przekładamy do miski, miksujemy i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie robimy farsz: dymki myjemy i drobno kroimy a następnie przesmażamy na łyżce oleju, aż dymka się ze złoci, odstawiamy do ostygnięcia.

Ziemniaki wraz z twarogiem przepuszczamy przez praskę i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy, mleko i przestudzoną dymkę oraz mieszamy.

Smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron i na jeszcze ciepłych rozsmarowujemy farsz (1 łyżka farszu na 1 naleśnik) i składamy w trójkąt.

Przed podaniem podgrzewamy w mikrofalówce lub na suchej patelni. Smacznego.