SUPERPRZEPIS

Naleśniki- podstawowy przepis

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Naleśniki- podstawowy przepis Więcej zdjęć (3)

W zależności od tego z czym zamierzamy podać naleśniki dajemy do nich więcej soli, natkę pietruszki lub np. zapach waniliowy.

Składniki:

Naleśniki- podstawowy przepis

 

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mleka
  • ok. 2 szklanki mąki
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki- podstawowy przepis
Do wysokiego naczynia wbić jajko, wsypać szczyptę soli, mąkę, wlać mleko, łyżkę oleju i miksować. W zależności od konsystencji ciasta dolać tyle wody, aby ciasto nie było ani za rzadkie, ani za gęste. Następnie rozgrzać patelnię i dać na nią odrobinkę oleju, chochelką wlewać ciasto i rozlać je równomiernie na patelni. Smażyć z obu stron.
Naleśniki- podstawowy przepis
Z przygotowanych składników zmiksować ciasto i smażyć naleśniki.
Naleśniki- podstawowy przepis
Do wysokiego naczynia wbić jajo i połączyc je z reszta składników.