LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Naleśniki postne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupiące naleśniki nie tylko na Wigilię.

Naleśniki postne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki postne

 

  • pieczarki 1 kg
  • cebula 1
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia
  • mąka ok. 0,5 kg
  • woda
  • olej ok. 2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki postne
Umyte pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroic w kostkę. Na dużej patelni rozgrzac olej, przełożyc grzyby i cebulę, poddusic. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, wody, oleju i szczypty soli zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć cienkie placki. Uważac, by się nie spiekły. Na każdy naleśnik nałożyć pieczarki i złożyć na 4 w tzw. kopertę. Podsmażyć na oleju na złoty kolor. Gotowe naleśniki można ozdobić keczupem i zieleniną. Postne naleśniki czasami pękają podczas składania, ale nie ujmuje to im ich smaku.
Naleśniki postne
Duszenie pieczarek z cebulą do naleśników postnych.
Naleśniki postne
Stos usmażonych naleśników, gotowych do nadziewania.
Naleśniki postne
Nadziane pieczarkami postne naleśniki gotowe do smażenia.