Sposób przygotowania:
Naleśniki przekładane jajkami z kurkami
Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia placków na naleśniki. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej mleko, wodę gazowaną, jajko, 3 łyżki oleju i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy na jednolite ciasto naleśnikowe. Z podanych proporcji smażymy 4 placki. Kurki podsmażamy na odrobinie oleju (nie solimy) i studzimy. Jajka mieszamy z solą, pieprzem i dodajemy połowę podsmażonych kurek oraz posiekaną natkę pietruszki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy połowę masy jajecznej z kurkami i podsmażamy jak omlet. Na masę jajeczną kładziemy jeden z przygotowanych wcześniej placków, zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię przykrywką. Gdy jajka się zetną odwracamy jajka z naleśnikiem na drugą stronę (tak żeby naleśnik był na dole) rozkładamy połowę pokrojonego w plastry sera, połowę pozostałych kurek i przykrywamy drugim naleśnikiem, smażymy ok. 2 minuty pod przykrywką. Tak samo przygotowujemy drugi naleśnik. Danie najlepiej smakuje na ciepło zaraz po zdjęciu z patelni posypane odrobiną posiekanej szałwii. SMACZNEGO!