Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Przepisy z grzybami leśnymi

Szpinakowe mieszki z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Połączenie grzybów i szpinaku- uwielbiam je.

Szpinakowe mieszki z kurkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Szpinakowe mieszki z kurkami

 

  • 1,5 szklanki mąka,
  • 2 łyżki cebula posiekana,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 50 dag kurki,
  • 3-4 łyżki szpinak mrożony,
  • 1 łyżka oliwa,
  • 1 sztuka jajko,
  • 100 ml woda mineralna gazowana,
  • 100 ml mleko,
  • 1-2 łyżki olej

Sposób przygotowania:

Szpinakowe mieszki z kurkami
Z mąki, mleka, wody mineralnej, jajka i oliwy przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Na koniec dodajemy rozmrożony szpinak i dokładnie mieszamy. Ciasto nie może być gęste. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki z obu stron. Kurki oczyszczamy, dokładnie płuczemy. Większe z nich kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy olej( lub słoninką) i szklimy na nim cebulkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy kurki i dusimy je przez około 15- 20 minut. Tak podduszone kurki rozkładamy na naleśnikach i spinamy je wykałaczką na kształt mieszka.
Szpinakowe mieszki z kurkami
Szpinakowe mieszki z kurkami
Szpinakowe mieszki z kurkami
Szpinakowe mieszki z kurkami