juliet

juliet

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Naleśniki razowe ze szpinakiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jest to przepis przewidziany na dwie porcje, dla dwóch głodnych osób :)

Naleśniki razowe ze szpinakiem

Składniki:

Naleśniki razowe ze szpinakiem

 

  • Ciasto na naleśniki:
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (np. pszenna razowa 1850 lub 2000)
  • 1 białko (w zupełności wystarczy )
  • ok 100 ml mleka 1,5%
  • sól, pieprz , można dodać curry
  • Farsz:
  • 100 g piersi z kurczaka
  • szpinak mrożony
  • oliwa lub olej
  • cebula
  • pieczarki
  • czosnek
  • ulubione przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki razowe ze szpinakiem
Ciasto naleśnikowe : Miksujemy mąkę z białkiem i mlekiem, dolewamy trochę wody i przyprawy. Mąka pełnoziarnista ma inną, cięższą konsystencję, ale prosze sie nie zrażac- wyjdzie na pewno ! Farsz: Do garnka wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy zamrożony szpinak. Dusimy do całkowitego rozmrożenia, po czym dodajemy czosnek i pozostałe przyprawy. Na koniec można dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub trochę mleka. Filet z kurczaka mielimy lub drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Gdy już się nam zarumieni wrzucamy cebulkę i pieczarki. Podlewamy troszkę wodą i dusimy. Następnie całość łączymy ze szpinakiem i doprawiamy wg uznania. Teflonową patelnię smarujemy lekko oliwą, rozgrzewamy i smażymy naleśniki. Po wystygnięciu nadziewamy je farszem. Już gotowe można jeszcze raz wrzucić na patelnie żeby ładnie sie zarumieniły. Podawać z surówką. Smacznego!