madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Naleśniki z farszem jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nadszedł czas na zbiory jabłek, więc czas je wykorzystać. Zwłaszcza w kontekście ostatnich wydarzeń są na topie :)

Naleśniki z farszem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z farszem jabłkowym

 

  • Ciasto
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. wody mineralnej gazowanej
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia
  • Farsz
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem jabłkowym
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy rodzynki oraz cukier. Całość dusimy na malutkim ogniu do momentu aż owoce będą miękkie ale nadal jędrne. Mleko mieszamy z wodą , dodajemy jajko, cukier waniliowy oraz mąkę pszenną i mieszamy. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję wlewamy po trochu na rozgrzany olej i smażymy naleśniki. Na każdym naleśniku układamy trochę jabłkowego farszu i zwijamy w ruloniki. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe. 
Naleśniki z farszem jabłkowym
Farsz z jabłek dusimy na małym ogniu aż owoce będą miękkie
Naleśniki z farszem jabłkowym
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe mieszając razem produkty
Naleśniki z farszem jabłkowym
Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki z obydwu stron
Naleśniki z farszem jabłkowym
Na każdym naleśniku układamy trochę farszu