sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Naleśniki z farszem serowo- kasztanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś słodkiego na obiad, niekoniecznie dietetycznego. Naleśniki to bardzo uniwersalne danie. Można je jeść dosłownie ze wszystkim. Proponuję przygotować je z farszem serowo- kasztanowym.

Naleśniki z farszem serowo- kasztanowym

Składniki:

Naleśniki z farszem serowo- kasztanowym

Składniki na ciasto

  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej kokosowy
  • Składniki na farsz
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 5 upieczonych lub ugotowanych kasztanów
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki miodu lub cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem serowo- kasztanowym
Do mleka dodajemy jajka, sól i cukier, stopniowo dosypujemy mąkę. Ciasto nie powinno być za gęste. Rozgrzaną patelnię smarujemy odrobiną oleju kokosowego za każdym razem.

Smażymy cienkie naleśniki. Kasztany kroimy na bardzo małe kawałki. Twaróg miksujemy ze śmietaną, miodem lub cukrem. Dodajemy do niego kasztany i ekstrakt migdałowy.

Konsystencja nie może być rzadka. Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go w rulon. 

Tagi:

naleśniki