Sposób przygotowania:
Naleśniki z jabłkami Babci Janki
Ciasto :
Do głębokiej miski sypiemy przez sito mąkę, dodajemy 1/2 szklanki mleka, roztrzepane całe jajka, sól, oliwę i ucieramy ciasto drewnianą łyżką ( jak nakazuje babcia ;P), aż do połączenia składników. Dodajemy małymi partiami pozostałe mleko. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, tak cienki jak kartka papieru . Układamy je na talerzu, przesypujemy cukrem pudrem, polewamy sokiem z cytryny z miodem przykrywamy i również odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta, na każdy duży naleśnik nakładamy 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy.
Najsmaczniejsze są te prosto z patelni posypane cukrem pudrem.
Do głębokiej miski sypiemy przez sito mąkę, dodajemy 1/2 szklanki mleka, roztrzepane całe jajka, sól, oliwę i ucieramy ciasto drewnianą łyżką ( jak nakazuje babcia ;P), aż do połączenia składników. Dodajemy małymi partiami pozostałe mleko. Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Z umytych, obranych ze skórki jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w krążki, tak cienki jak kartka papieru . Układamy je na talerzu, przesypujemy cukrem pudrem, polewamy sokiem z cytryny z miodem przykrywamy i również odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
Na dużej patelni i dobrze rozgrzanym tłuszczu rozlewamy niewielką ilość ciasta, na każdy duży naleśnik nakładamy 4 krążki jabłek. Gdy spodnia strona naleśnika dobrze się zrumieni, przerzucamy go na drugą stronę i dosmażamy.
Najsmaczniejsze są te prosto z patelni posypane cukrem pudrem.