IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Słodko – winna wersja naleśników

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami

 

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki mineralnej gazowanej wody
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju (do smażenia)

 

  • Farsz:
  • ½ kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżki cukru (można dać więcej, jak ktoś lubi słodsze)
  • 2 łyżki rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z jabłkami i rodzynkami
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy je na suchą patelnię, wsypujemy cukier i smażymy do momentu, aż puszczą wodę. Dokładamy rodzynki i smażymy wszystko jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto: wszystkie składniki wrzucamy/wlewamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Smażymy naleśniki, skrapiając co 3-ci naleśnik patelnię olejem.
Na każdy naleśnik kładziemy po łyżce farszu, rozsmarowujemy go na połowie naleśnika i zwijamy w rulonik.
Smacznego!