Sposób przygotowania:
Naleśniki z kapustą i mięsem
Ciasto: Do mąki dodać jaja, sól, mleko, wymieszać na jednolitą masę, rozprowadzić wodą. Patelnię rozgrzać smarować słoniną i smażyć naleśniki. Naleśniki rozłożyć stroną przesmażoną do zmierzchu, nałożyć odpowiednią ilość nadzienia, złożyć 2 przeciwległe boki i zwinąć w wałek lub złożyć w prostokąt. Naleśniki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, polać z wierzchu tłuszczem lub obsmażyć na patelni. Nadzienie: Mięso umyć i ugotować w małej ilości wody (wywar zużyć do zupy) Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu. Mięso oddzielić od kości i zemleć w maszynce z cebulą. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować, starannie odcedzić i drobno pokroić. Do mięsa dodać kapustę, pieprz, sól i dobrze wymieszać.