Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Naleśniki z kapustą i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardzo dobre naleśniki z barszczem czerwonym

Naleśniki z kapustą i mięsem

Składniki:

Naleśniki z kapustą i mięsem

 

  • 40 dag mąka
  • 5 dag jaja
  • 45 dag mleko
  • 30 dag woda
  • 2 dag słonina
  • sól
  • nadzienie:
  • 90 dag wołowina
  • 75 dag kapusta
  • 15 dag cebula
  • 7 dag smalec
  • 7 dag margaryna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kapustą i mięsem
Ciasto: Do mąki dodać jaja, sól, mleko, wymieszać na jednolitą masę, rozprowadzić wodą. Patelnię rozgrzać smarować słoniną i smażyć naleśniki. Naleśniki rozłożyć stroną przesmażoną do zmierzchu, nałożyć odpowiednią ilość nadzienia, złożyć 2 przeciwległe boki i zwinąć w wałek lub złożyć w prostokąt. Naleśniki ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem, polać z wierzchu tłuszczem lub obsmażyć na patelni. Nadzienie: Mięso umyć i ugotować w małej ilości wody (wywar zużyć do zupy) Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry i usmażyć na tłuszczu. Mięso oddzielić od kości i zemleć w maszynce z cebulą. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować, starannie odcedzić i drobno pokroić. Do mięsa dodać kapustę, pieprz, sól i dobrze wymieszać.