marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki z kolorową jajecznicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie można serwować na śniadanie jak i na obiady.Na kolacje nie polecam,bo jest nieco ciężkostrawne zwłaszcza dla dzieci najmłodszych.

Naleśniki z kolorową jajecznicą

Składniki:

Naleśniki z kolorową jajecznicą

 

  • 4 jaja,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki wody gazowanej,
  • 1/2 kartonika śmietanki 30% lub szklanka mleka 3,2%,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 20 dag. margaryny w kostce do rozpuszczenia.
  • Farsz:
  • 6 jaj dużych,
  • pęczek świeżego szczypiorku,
  • 2 duże i świeże papryki kolorowe,
  • 1 duży pomidor,
  • szczypta lub łyżeczka curry,
  • szczypta pieprzu kajeńskiego,
  • sól.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kolorową jajecznicą
Ubić składniki na ciasto naleśnikowe trzepaczką sprężynową tak, by grudki mąki nie zostawały na dnie. Rozpuścić kawałeczek tłuszczu na patelni i jak zasyczy, to wlewać małą wazówką równie cienką warstwę ciasta. Smażyć 1-2 min. z obu stron i zsuwać na odwrócony talerz. Pozostałe jajka usm- -ażyć na osobnej patelni i wkroić opłukane oraz pokrojone warzywa w kosteczkę. Przesmażyć z kilka minut i całość doprawić curry, pieprzem i szczyptą soli. Nadziewać tym farszem naleśniki, zwinąć w rulony i ponownie usmażyć. Podawać na płaskich i dużych talerzach.