Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie wiem jak Wy, ja uwielbiam naleśniki pod każdą postacią. Dziś proponuję kopertki naleśnikowe z różnymi warzywami i filetem kurczaka.

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Składniki:

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

 

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szk. mąki pszennej
  • ½ szk. wody gazowanej
  • Szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 1 szk. mleka
  • Składniki na farsz:
  • 1 podwójny filet kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 400 g czerwonej fasoli w puszce
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 100 g sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki przyprawy Gyros

Sposób przygotowania:

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

I

Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie mięsa oraz wszystkich warzyw do przygotowania farszu do nalesników.

Sposób przygotowania farszu:
1. Mięso kroję w kostkę, doprawiam przyprawą Gyros, smażę na rozgrzanym oleju około 10 minut.
2. Cebulę obieram, drobno kroję, dodaję do mięsa.
3. Papryki myję, oczyszczam z nasion, kroję w małe paseczki, również dodaję do mięsa.
4. Następnie dodaję fasolę, kukurydzę odlaną z zalewy, pomidory krojone, 3 łyżki ketchupu, dokładnie mieszam 10 minut smażę.

II

Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie wszystkich składników do przygotowania naleśników, smażenie naleśników i faszerowanie wcześniej przygotowanym farszem.

Sposób przygotowania naleśników.
1. Mąkę, sól wsypuję do miski, wbijam jajko, wlewam wodę i mieszając stopniowo mleko.
2. Naleśniki smażę na rozgrzanym oleju lub na naleśnik arce.
3. Na środek każdego naleśnika nakładam po trzy łyżki farszu i posypuję serem żółtym, startym na tarce o dużych oczkach.

III

Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Składanie naleśników w kształt kopertek i układnie w naczyniu żaroodpornym.

4. Naleśniki składam w kopertki, układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C.

IV

5. Naleśniki gotowe, przed podaniem polewam ketchupem.
6. Smacznego.