LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wspaniały smak i świetny sposób na wykorzystanie mięsa, na którym gotowaliśmy zupę.

Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym

 

  • mąka pszenna ok. 0,5 kg
  • mleko ok. 1-1,5 szklanki
  • jaja 4
  • olej do smażenia
  • mięso wołowe ok. 0,5 kg
  • sól, pieprz
  • cebula 1
  • SOS: czerwona papryka 1
  • cebula 1
  • ząbki czosnku 2
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • oliwa 3 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym
Przygotowac sos: na oleju zeszklic cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek. Dodac paprykę pokrojoną w paski i poddusic przez kilka minut. Dołożyc koncentrat pomidorowy, ok. 3 łyżek wody i sok z cytryny. Doprawic przyprawami i zagotowac. Ugotowane, wystudzone mięso przepuścic przez maszynkę razem z cebulą . Przyprawic do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobic. Żółtka roztrzepac z mlekiem i szczyptą soli. Dodac mąkę, utrzepac. Ciasto musi byc dosc rzadkie (cienkim ciągłym strumieniem ma spływac z łyżki). Białka ubic na sztywną pianę. Dodac do ciasta i delikatnie wymieszac. Smażyc cienkie naleśniki (muszą byc giętkie). Na każdy naleśnik wykładac masę mięsną, zawinąc, smażyc na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawac gorące polane sosem.
Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym
Stos usmażonych naleśników, gotowych do nadziewania.
Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym
Zawijanie usmażonych naleśników z przygotowaną masą mięsną.
Naleśniki z mięsem i sosem paprykowym
Przygotowane naleśniki z mięsem gotowe do smażenia.