jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Pancakes z masą jabłkową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To moje ulubione jesienne naleśniki pachnące jabłkami i cynamonem.

Pancakes z masą jabłkową. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pancakes z masą jabłkową.

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok 700g jabłek
  • cukier trzcinowy do smaku
  • cukier cynamonowy do posypania
  • masło klarowane do smażenia
  • listki mięty do dekoracji.

 

Sposób przygotowania:

Pancakes z masą jabłkową.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodajemy przesianą makę i proszek do pieczenia - mieszamy masę najlepiej mikserem i odstawiamy na 30 min, by ciasto odpoczęło. Przygotowujemy masę jabłkową. Obieramy jabłka, kroimy je w kosteczkę, wkładamy do garnka i skrapiamy sokiem z cytryną. Podlewamy dwoma łyżkami wody, posypujemy cukrem trzcinowym do smaku i dusimy do chwili, aż jabłka lekko się rozparują . Na rozgrzanym na patelni maśle pieczemy niewielkie placuszki na złoty kolor. Układamy je na talerzu przekładając masą jabłkową. Posypujemy cukrem cynamonowym. Dekorujemy porcjelistkami mięty.
Pancakes z masą jabłkową.
Mieszamy masę naleśnikową najlepiej mikserem i odstawiamy na 30 min
Pancakes z masą jabłkową.
Obieramy jabłka, kroimy je w kosteczkę, wkładamy do garnka.
Pancakes z masą jabłkową.
Posypujemy naleśniki cukrem cynamonowym.