jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Naleśniki z oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Ostatnio w trakcie robienia porządków w przepisach natrafiłam na te naleśniki. Przepis dostałam od koleżanki z technikum gastronomicznego.

Naleśniki z oregano Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki z oregano

 

  • Patelnia o średnicy 18 cm
  • CIASTO na ok. 10 sztuk:
  • ¾ szklanki mąki,
  • 1 duże jajko,
  • 1,5 szklanki mleka
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1-1,5 łyżeczka oregano,
  • Sól do smaku
  • Olej do smażenia,
  • Do przełożenia:
  • Około 15 plasterków szynki,
  • 3 płaty papryki konserwowej,
  • Ok. 5 ogórków kiszonych,
  • Ok. 150 g sera żółtego
  • Dodatkowo:
  • Świeże liście bazylii do podania,
  • Ketchup do podania

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z oregano
CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia. NADZIENIE: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dzielimy na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Na każdy upieczony naleśnik wykładamy po 1-1,5 plasterka wędliny. Powinien on zajmować całą powierzchnię naleśnika. Na szynce układamy wzdłuż słupek papryki i ogórka. Całość delikatnie posypujemy serem. Do środka naleśników powinniśmy wykorzystać większą część startego sera. Tak przygotowane naleśniki zwijamy w rulon i układamy w nasmarowanym naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy je około 10 minut, by ser w środku się rozpuścił. Pod koniec całość posypujemy mniejszą częścią przygotowanego sera. Gdy ten się rozpuści naleśniki porcjujemy i podajemy. Przed podaniem posypujemy je pokrojoną bazylią. Podajemy z ketchupem.
Naleśniki z oregano
Składniki ciasta umieszcazmy w misce. Dokładnie miksujemy!
Naleśniki z oregano
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia
Naleśniki z oregano
Na usmażone naleśniki nakładamy nadzienie. Zwijamy.