Sposób przygotowania:
Naleśniki z szynką i warzywami
Mleko przelać do miseczki, rozcieńczyć połową szklanki wody, wbić jajka, dodać odrobinę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać do mleka i jajek.Ponownie wymieszać i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Groszek i kukurydzę przelać na sitku zimną wodą i dokładnie osączyć. Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Wrzucić do lekko osolonego wrzątku, gotować bez przykrycia około 10 minut. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w dość grube słupki, dodać do kalafiora razem z osączonym groszkiem i kukurydzą na 5 minut przed końcem gotowania. Szynkę pokroić w cienkie paski. na patelni mocno rozgrzać 2 łyżki masła, podsmażyć na nim szynkę. Ugotowane warzywa dokładnie osączyć na sitku, wymieszać z szynką, smażyć razem jeszcze przez chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć z patelni i przykryć aby nie wystygło. Resztę masła porcjami rozgrzewać na patelni. Wlewać ciasto i usmażyć naleśniki. Kolejno zdejmować z patelni i smarować przygotowanym nadzieniem z szynki i warzyw. Każdy naleśnik złożyć w chusteczkę, ułożyć na rozgrzanym półmisku i natychmiast podawać. Doskonałym dodatkiem do naleśników będzie sos koperkowy.