marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki z pesto i mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Lubię kuchnię włoską i przeważnie piekę pizzę,zapiekam makarony lub robię sałatkę z pomidorów,mozarelli i bazylii.Dziś przepis na naleśniki z mozarellą i pesto.

Naleśniki z pesto i mozarellą

Składniki:

Naleśniki z pesto i mozarellą

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki wody gazowanej,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 25 dag. margaryny do smażenia,
  • słoik domowego pesto zielonego lub pomidorowego,
  • 3 opakowania mozarellek.

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pesto i mozarellą
Składniki na ciasto naleśnikowe czyli mąkę, jaja, mleko, wodę gazowaną oraz sól i cukier ubić trzepaczką sprężynową. Odrobinę tłuszczu rozpuścić na patelni stojącej na gazie oraz wlewać małą chochelką ciasto. Smażyć z 1-2 min. z obu stron i zsunąć na odwrócony talerz. Mozarelki odsączyć z za- -lewy na sitku, a pesto domowej roboty nakładać na placki naleśnikowe i ułożyć na tym po kilka serków oraz zawinąć naleśniki w rulon itd. Na patelnię wlać więcej oleju lub odkroić większy kawałek z kostki tłuszczu. Następnie kłaść nadziane po włosku naleśniki i smażyć na rumiano. Podawać na ciepło.