bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Naleśniki z pikantnym farszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Takie naleśniki jadłam u znajomej, bardzo mi smakowały, teraz często goszczą w mojej kuchni. Najlepiej smakują polane ketchupem.

Naleśniki z pikantnym farszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naleśniki z pikantnym farszem

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Farsz:
  • 5 parówek z szynki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 150 gram pieczarek
  • 200 gram sera żółtego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • Chili
  • Słodka i ostra papryka
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z pikantnym farszem
Składniki ciasta naleśnikowego łączymy ze sobą, miksujemy, odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki.

Parówki kroimy w kostkę , obsmażamy na rozgrzanym oleju, odkładamy na bok. Obrana cebulę kroimy w kostkę obsmażamy na rozgrzanym oleju. Oczyszczoną paprykę kroimy w kostkę, obsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju. Do pieczarek dodajemy pozostałe obsmażone składniki, przecier pomidorowy. Smażymy przez kilka minut, doprawimy do smaku solą, pieprzem, chili, słodką i ostrą papryką. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ostudzonego farszu, mieszamy.

Na każdy naleśnik nakładany porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Naleśniki podjemy z ketchupem.
Naleśniki z pikantnym farszem
Pokrojone pieczarki podsmażamy z cebulą.
Naleśniki z pikantnym farszem
Dodajemy pokrojoną paprykę , podsmażamy.
Naleśniki z pikantnym farszem
Ser ścieramy, dodajemy do pozostałych składników.
Naleśniki z pikantnym farszem
Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu.

Tagi:

naleśniki