monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Naleśniki z farszem meksykańskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki wypełnione pikantnym ,mięsnym farszem ,polane sosem czosnkowym i ostrą papryczką .Pyszna propozycja na obiad w meksykańskim stylu.

Naleśniki z farszem meksykańskim

Składniki:

Naleśniki z farszem meksykańskim

 

  • Naleśniki:
  • 2,5 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej

 

  • Farsz:
  • 400g mięsa mielonego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 łyżki marchewki mrożonej Hortex
  • 2-3 łyżki kukurydzy
  • 1,5 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • oregano ,sól, pieprz, majeranek,papryka czerwona ostra
  • Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 papryczki chili w w occie

Sposób przygotowania:

Naleśniki z farszem meksykańskim
Z mąki ,wody,mleka ,jajka i soli robimy ciasto naleśnikowe.Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Farsz : Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na ooleju nasrępnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i marchewkę ,chwilę smażymy mieszając ,dodajemy mięso mielone mieszamy i jeszcze chwilę smażymy ,podlewamy szklanką wody w której rozprowadzamy koncentrat,i smażymy jeszcze 10-15 minut.Doprawiamy solą ,pieprzem,majerankiem,oregano i ostrą papryką ,mieszamy.Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy. Sos czosnkowy : w kubeczku mieszamy majonez ,jogurt i przeciśnięte ząbki czosnku. Na naleśniku układamy porcję farszu i zwijamy w rulon polewamy sosem czosnkowym i podajemy z marynowaną papryczką chili .