czarno-oka

czarno-oka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

naleśniki z serem i bazylią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Używamy do nich jak najwiecej ziół. Nadzienie jest lekkie o pięknym zapachu.

naleśniki z serem i bazylią

Składniki:

naleśniki z serem i bazylią

 

  • 10szt. naleśników zwykłych
  • 25dag twarogu,tłustego
  • 1 białko,
  • 20dag chudej szynki wędzonej, niekoniecznie gotowanej
  • 8 dużych listków świeżej bazylii
  • nie co innych ziół, jak zielona pietruszka, tymianek
  • sól, pieprz biały
  • 10dag łagodnego sera
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

naleśniki z serem i bazylią
Twaróg mieszamy z białkiem jajka. Szynkę i zioła kroimy drobno. Wszystkie skłaniki mieszamy dobrze ze sobą dodając sól i pieprz. Naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulony. Układamy w formie do pieczenia, wysmarowanej masłem. Sypiemy na wierzch posiekane zioła. Posypujemy startym serem. Na całości rozkladamy po trochu masło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Po 20 min. ser powinien sie rozlać na całej powierzchni. Wtedy są gotowe do wyjęcia.