SUPERPRZEPIS

Naleśniki z serem, miętą i stokrotką

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Naleśniki z serem, miętą i stokrotką Więcej zdjęć (3)

Pyszne naleśniki z miętową nutą w twarożku i stokrotkami polecam na kolację lub śniadanie.

Składniki:

Naleśniki z serem, miętą i stokrotką

 

  • ciasto :
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • około 5 dag mąki pszennej
  • 5 dag mąki orkiszowej razowej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • farsz :
  • 500 g sera białego
  • cukier puder do smaku
  • 1/2 szklanki śmietanki wiejskiej
  • pęczek świeżej mięty
  • mus śliwkowy do polania
  • stokrotki i gałązki mięty do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki z serem, miętą i stokrotką
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką dokładnie i odstawiamy na 15 minut po czym smażymy naleśniki smarując rozgrzaną patelnię odrobiną oleju. Listki mięty myjemy, osuszamy i siekamy drobno. Do twarożku dodajemy śmietanę i cukier puder do smaku. Rozgniatamy twarożek dokładnie i mieszamy. Rozkładamy pasek twarożku na naleśniku, posypujemy go posiekaną miętą i zwijamy w rulon. To samo robimy z pozostałymi. Polewamy naleśniki musem śliwkowym. Dekorujemy stokrotkami i gałązkami mięty.
Naleśniki z serem, miętą i stokrotką
Wszystkie składniki ciasta mieszamy trzepaczką dokładnie i odstawiamy na 15 minut po czym smażymy naleśniki
Naleśniki z serem, miętą i stokrotką
Do twarożku dodajemy śmietanę i cukier puder do smaku. Rozgniatamy twarożek dokładnie i mieszamy.