Sposób przygotowania:
Naleśniki z soczewicą i twarogiemPrzygotowanie naleśników:
Mleko,jajko,olej i mąkę z solą zmiksować na gładkie ciasto.
Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przygotowanie soczewicy:
Soczewicę dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Po ugotowaniu Odcedzamy na sicie. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę.
Przygotowanie farszu:
Do miski przekładamy ocedzoną soczewicę,przestudzoną cebulkę,zmielony twaróg. Czosnek obieramy i przciskamy przez praskę.Mieszając doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy dokładnie.
Przygotowanie naleśników:
Na wystudzone naleśniki nakładamy farsz i składamy naleśniki w chusteczkę.
Złożone naleśniki obsmażamy na rozgrzanym maśle na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podajemy gorące naleśniki z dodatkiem umytych i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.