Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 471]

Naleśniki z soczewicą i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tym razem proponuję pyszne naleśniki faszerowane zieloną soczewicę i twarogiem. Obsmażone na maśle podane z pomidorkami koktajlowymi.

Naleśniki z soczewicą i twarogiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki z soczewicą i twarogiem

na naleśniki:

na farsz:

  • 25 dag zielonej soczewicy
  • 15 dag mielonego twarogu
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

dodatkowo:

  • 30 dag pomidorków koktajlowych
  • masło do obsmażenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki z soczewicą i twarogiem

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki z soczewicą i twarogiem
Z ciasta naleśnikowego smażymy naleśniki

Mleko,jajko,olej i mąkę z solą zmiksować na gładkie ciasto.
Na rozgrzanej patelni na średnim ogniu smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Przygotowanie soczewicy:

Naleśniki z soczewicą i twarogiem
Soczewicę bardzo dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą

Soczewicę dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania solimy do smaku. Po ugotowaniu Odcedzamy na sicie. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę.

Przygotowanie farszu:

Naleśniki z soczewicą i twarogiem
Wszystkie składniki na farsz bardzo dokładnie mieszamy

Do miski przekładamy ocedzoną soczewicę,przestudzoną cebulkę,zmielony twaróg. Czosnek obieramy i przciskamy przez praskę.Mieszając doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszamy dokładnie.

Przygotowanie naleśników:

Naleśniki z soczewicą i twarogiem
Na naleśnikach rozsmarowujemy farsz i składamy je w chusteczkę

Na wystudzone naleśniki nakładamy farsz i składamy naleśniki w chusteczkę.
Złożone naleśniki obsmażamy na rozgrzanym maśle na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Podajemy gorące naleśniki z dodatkiem umytych i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych.