Sposób przygotowania:
Knedle z mąki ryżowejETAP 1:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną.
ETAP 2:
Szybko zagnieść ciasto( gdy ziemniaki są zbyt suche w trakcie wyrabiania wlać odrobinę wody)
ETAP 3:
Następnie utoczyć wałki i pokroić na kawałki( w zależności od wielkości truskawek)
ETAP 4:
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i na środku ułożyć truskawkę.
ETAP 5:
Dokładnie zlepić formując knedle. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Wybierać łyżką cedzakową, włożyć na talerze, podawać. Knedle można oprószyć cukrem, polać rumianym masłem, miodem lub syropem.