Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z mąki ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Knedle to ulubione danie przez moich domowników. Przygotowałam knedle z truskawkami z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem mąki ryżowej i ziemniaczanej, wyszły znakomite.

Knedle z mąki ryżowej

Składniki:

Knedle z mąki ryżowej

 

Sposób przygotowania:

Knedle z mąki ryżowej

ETAP 1:

Knedle z mąki ryżowej
Obie mąki dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć do miski, dodać mąkę ryżową i mąkę ziemniaczaną.

ETAP 2:

Knedle z mąki ryżowej
Z przygotowanych składników zagnieść ciasto.

Szybko zagnieść ciasto( gdy ziemniaki są zbyt suche w trakcie wyrabiania wlać odrobinę wody)

ETAP 3:

Knedle z mąki ryżowej
Z ciasta ziemniaczanego uformować wałki i pokroić

Następnie utoczyć wałki i pokroić na kawałki( w zależności od wielkości truskawek)

ETAP 4:

Knedle z mąki ryżowej
Na środku roapłaczonej porcji ciasta ułożyć truskawkę.

Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i na środku ułożyć truskawkę.

ETAP 5:

Knedle z mąki ryżowej
Knedle należy bardzo dokładnie zlepić.

Dokładnie zlepić formując knedle. Partiami wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Wybierać łyżką cedzakową, włożyć na talerze, podawać. Knedle można oprószyć cukrem, polać rumianym masłem, miodem lub syropem.


Tagi:

danie knedle