Sposób przygotowania:
Naleśniki zapiekane z tuńczykiem i sosem
1. Naleśniki: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Następnie na rozgrzanej patelni smażymy cieniutkie naleśniki. Naleśniki smażymy na tłuszczu lub bez. Moje były smażone bez tłuszczu. Naleśniki studzimy.
2. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie tak chwileczkę. Następnie dodajemy pomidory wraz z całą zalewą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Dusimy do zgęstnienia sosu.
3. Do zapiekania: Na naleśniki kładziemy po porcji tuńczyka i zwijamy w ruloniki, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy sosem pomidorowym.
4. Zapiekanie i podanie: Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, aż będzie gorące. Gotowe podajemy. przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Sos pomidorowy: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie tak chwileczkę. Następnie dodajemy pomidory wraz z całą zalewą i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i zioła. Dusimy do zgęstnienia sosu.
3. Do zapiekania: Na naleśniki kładziemy po porcji tuńczyka i zwijamy w ruloniki, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania. Całość zalewamy sosem pomidorowym.
4. Zapiekanie i podanie: Następnie zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut, aż będzie gorące. Gotowe podajemy. przed podaniem dekorujemy listkami bazylii. Smacznego życzę.
Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.