szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Zapiekane wachlarze z naleśników

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekankę zamiast polać sosem, posypałam świeżymy pomidorami, aby była lżejsza w smaku. Sos w nadzieniu w zupełności wystarczy.

Zapiekane wachlarze z naleśników

Składniki:

Zapiekane wachlarze z naleśników

Ciasto na naleśniki

Nadzienie

Na wierzch

Sposób przygotowania:

Zapiekane wachlarze z naleśników

Przygotowanie naleśników i farszu

Jajka wymieszać z mlekiem i wodą. Dodać mąkę i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki. Mięso mielone przesmażyć na oleju. Dodać pokrojoną cebulę, pomidory z puszki i keczup. Przyprawić do smaku ziołami prowansalskimi,ostrą papryką i solą. Na końcu dodać osączoną, czerwoną fasolę. Chwilę przesmażyć.

Wykończenie potrawy

Zapiekane wachlarze z naleśników
Wachlarze z naleśników przed włożeniem do piekarnika.

Farsz mięsny rozłożyć na naleśnikach, a potem złożyć je w wachlarze. Ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym. Pomidory pokroić w drobną kostkę i posypać nimi zapiekankę. Na wierzchu rozłożyć starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Zapiekać w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ok. 20 minut.