Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Naleśniki ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Naleśniki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki ze szpinakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Naleśniki ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Naleśniki ze szpinakiem
Z mąki, melak, jajek i szczypty soli robimy ciasto naleśnikowe (wzystkie składniki miksujemy). Na sam koniec dodajemy olej i po dokładnym wymieszaniu smażymy, na suchej, rozgrzanej patelni, cienkie naleśniki. Szpinak myjemy i zalewamy wrzącą wodą, po paru minutach (3-5). odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Listki szpinaku przenosimy do rozdrabniacza, dodajemy suszone pomidory razem z odrobiną zalewy, fetę i odrobinę pieprzu. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy szpinakowym nadzieniem i zawijamy w ruloniki. Przed podaniem możemy jeszcze podsmażyć.
Naleśniki ze szpinakiem
jak uznamy, że ciasto naleśnikowe jest za geste, to dolewamy mleko, a jak za rzadkie to dosypujemy mąkę
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki przed podaniem możemy chwilkę podsmażyć