Sposób przygotowania:
naleśniki ze szpinakiem wg Karoliny
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy: do miski przesiewamy mąkę, wbijamy dwa całe jajka, dodajemy cukier i sól (szczyptę) a także dwie łyżki oleju , szklankę wody i szklankę mleka. Wszystko najszybciej wymieszać mikserem lub blenderem, jeśli nie mamy takiego sprzętu poradzimy sobie też trzepaczką lub zwykłym widelcem, zajmie to jednak odrobinę więcej czasu :)Ciasto odstawiamy i zajmujemy się teraz farszem: Szpinak dokładnie myjemy- najlepiej jest sparzyć go wrzątkiem. Następnie siekamy na drobniutkie kawałki. W misce mieszamy szpinak razem z twarogiem oraz doprawiamy go ziołami. Ja preferuję bazylię ale możemy dodać takie na jakie mamy ochotę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również zaostrzyć nieco smak i dodać np. granulowany czosnek.Z ciasta smażymy płaskie naleśniki i na gotowych plackach smarujemy farszem. Zawijamy w dowolny sposób: rulonik lub na kopertkę i podajemy ze świeżym listkiem szpinaku na górze. Smacznego!