KarolinaS

KarolinaS

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

naleśniki ze szpinakiem wg Karoliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki w wersji na słono ze świeżym szpinakiem. Danie sezonowe idealne na obiad i sycącą kolację. Polecam!

naleśniki ze szpinakiem wg Karoliny

Składniki:

naleśniki ze szpinakiem wg Karoliny

 

  • Składniki na ciasto:
  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli, szczypta cukru

 

  • Składniki na farsz:
  • pół kilograma świeżego szpinaku
  • 25 dag półtłustego sera białego
  • sól, pieprz, bazylia, inne zioła do smaku

 

Sposób przygotowania:

naleśniki ze szpinakiem wg Karoliny
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy: do miski przesiewamy mąkę, wbijamy dwa całe jajka, dodajemy cukier i sól (szczyptę) a także dwie łyżki oleju , szklankę wody i szklankę mleka. Wszystko najszybciej wymieszać mikserem lub blenderem, jeśli nie mamy takiego sprzętu poradzimy sobie też trzepaczką lub zwykłym widelcem, zajmie to jednak odrobinę więcej czasu :)Ciasto odstawiamy i zajmujemy się teraz farszem: Szpinak dokładnie myjemy- najlepiej jest sparzyć go wrzątkiem. Następnie siekamy na drobniutkie kawałki. W misce mieszamy szpinak razem z twarogiem oraz doprawiamy go ziołami. Ja preferuję bazylię ale możemy dodać takie na jakie mamy ochotę. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy również zaostrzyć nieco smak i dodać np. granulowany czosnek.Z ciasta smażymy płaskie naleśniki i na gotowych plackach smarujemy farszem. Zawijamy w dowolny sposób: rulonik lub na kopertkę i podajemy ze świeżym listkiem szpinaku na górze. Smacznego!