marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Naleśniki zielone z grzybami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Naleśniki są daniem obiadowym niejednokrotnie podawanym na polskich stołach i nie tylko .Czeskie, węgierskie są również pysznie przyrządzane z różnymi dodatkami.

Naleśniki zielone z grzybami i mięsem

Składniki:

Naleśniki zielone z grzybami i mięsem

 

  • 4-5 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • szklanka mleka lub śmietanki,
  • starty ser,
  • 50 g.mrożonego szpinaku lub groszku,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1/4 szklanki mineralnej wody gazowanej,
  • olej do smażenia lub margaryna,
  • 50 dag. grzybów suszonych leśnych lub pieczarek,
  • 100 g. mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego.

Sposób przygotowania:

Naleśniki zielone z grzybami i mięsem
Mąkę, jajka, mleko, starty żółty ser, szpinak lub groszek mrożony, wodę gazowaną oraz odrobinę soli i cukru dodać do miski I ubić trzepaczką sprężynową na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać olej lub odrobinę margaryny I wlewać łyżką wazową ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć ok. 2 min. z obu stron. Mięso i grzyby przesmażyć na osobnej patelni, a następnie nadziewać farszem naleśniki,zwinąć w rulony lub też koperty. Smażyć ponownie na rumiano I przełożyć na talerze I smażyć następne. Uwaga! Groszek mrożony trzeba obgotować we wrzącej osolonej wodzie przez kwadrans i po ostudzeniuzmiażdżyć w misce pałką przed dodaniem do ciasta naleśnikowego.