SUPERPRZEPIS

Zielone naleśniki na ostro z papryczką

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Zielone naleśniki na ostro z  papryczką Więcej zdjęć (4)

Kolorowe i pyszne naleśniki z mozzarellą na ostro z musztardowym sosem francuskim - polecam!

Składniki:

Zielone naleśniki na ostro z papryczką

 

  • 150 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • woda mineralna lub zwykła woda
  • olej do smażenia
  • 8 pomidorków koktajlowych czerwone
  • Bazylia świeża anyżkowa do dekoracji
  • Ser mozzarella i opakowanie kulki
  • 10 oliwek zielonych nadziewanych papryką
  • 2 plastry boczku
  • 2 papryczki chili
  • 1 opakowanie rukoli fit & easy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Zielone naleśniki na ostro z papryczką
Do miski wsypujemy mąkę którą należy przesiać, dodajemy mleko oraz sól. Do drugiej miski wlewamy wodę gazowaną, oraz posiekaną bazylię i blenderujemy na jednolitą masę. Łączymy masę zieloną z masą z mąki. Papryczkę drobno siekamy, ale wczesnej wyciągamy z niej pestki. dodajemy papryczkę do ciasta. Radzę siekać papryczkę chilli w rękawiczkach. Naleśniki smażymy na oliwie. Dobrze żeby ciasto nie było za geste. Usmażony naleśnik wykładamy na talerz, na niego układamy rukolę, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół, truskawki oraz cienko pokrojony i przesmażony boczek. Ser mozzarella odsączamy z wody i też układamy na naleśniki razem z oliwkami pokrojonymi na pół. Sos francuski robię z musztardy francuskiej 1 łyżki, dodaje do niej 2 łyżki oliwy z oliwek, sol.pieprz, suszony koperek. Wszystko mieszam w miseczce i polewam naleśniki. Talerz dekoruję kwiatkiem zrobionym z pomidorków koktajlowych, listków bazylii anyżkowej. Smacznego
Zielone naleśniki na ostro z  papryczką
Do miski wsypujemy mąkę którą należy przesiać, dodajemy mleko oraz sól.
Zielone naleśniki na ostro z  papryczką
Do drugiej miski wlewamy wodę gazowaną, oraz posiekaną bazylię i blenderujemy na jednolitą masę
Zielone naleśniki na ostro z  papryczką
Usmażony naleśnik wykładamy na talerz, na niego układamy rukolę, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół